Activiteiten op komst

Activiteiten op komst
U bent van harte welkom bij de activiteiten van Leren & Ontmoeten.
Omdat wij graag willen dat alles goed verloopt, stellen wij het op prijs als zich van te voren aanmeldt; dan kunnen wij zorgen voor voldoende plaats en informatie. Het kan heel makkelijk via email: .
Als u dit adres aanklikt, komt u vanzelf op de email-pagina.
Tot ziens !

Op dit tabblad vindt u informatie over ons proramma 2018 - 2019. Op het tabblad agenda vindt u een kort overzicht van de activiteiten op datum. Op het tabblad Impressies staan korte verslagen van activiteiten die al geweest zijn.

naar de agenda
naar impressies

Bijbelgesprekskring “De Bijbel voor elkaar”

In het nieuwe seizoen van onze gemeente wil ik graag met jonger en ouder de Bijbel openleggen, dat we met elkaar in gesprek gaan over Bijbelteksten, Bijbelverzen, Bijbelboeken, Bijbelse thema’s etc. In dit seizoen houden we ons bezig met het laatste Bijbelboek: Openbaring. We beginnen met Openbaring 1. Daarna lezen we per keer één van de zeven brieven in Openbaring 2 en 3. Richting het einde van het seizoen lezen we nog wat andere gedeelten uit het fascinerende Bijbelboek. Omdat ik graag hen tegemoet kom die (alleen) overdag in de gelegenheid zijn of hen die een avond beschikbaar hebben, start ik twee groepen. Deze twee zullen zoveel mogelijk parallel lopen.
De ‘avond’groep komt bijeen op donderdag 20 september, 20:00 uur in de Alexanderkerk, tot ongeveer 21:30u. Daarna steeds de derde donderdag in de maand.
De ‘morgen’groep zal de eerste keer op dinsdag 2 oktober bij elkaar komen, 10:00 uur in de Alexanderkerk, tot ongeveer 11:30u. Daarna steeds op de eerste dinsdag van de maand

Geloof in het gezin

Je bent verbonden met onze kerk. Je hebt één of meerdere kinderen die aan je zorg zijn toevertrouwd. Graag zou ik een of meerdere avonden het thema “Geloof in gezin” willen bespreken samen met andere ouders en belangstellenden. In deze setting van gesprek wil ik je de gelegenheid geven te vertellen over je eigen ervaringen hoe je je kind(eren) vertrouwd maakt met het christelijk geloof.  Of wellicht wil je delen in je zorgen, omdat die uitdaging niet erg gemakkelijk is.  Het leuke aan een ontmoetingsavond is dat je van elkaar tips en ideeën kunt krijgen. Daar zoek ik zelf ook naar, want ik ben zelf vader van twee kinderen van bijna 7 jaar.  De eerste avond is maandag 26 november.
De vervolgavonden zijn gepland in februari en maart 2019. Dat doen we in overleg.

Preek van de Leek

In diverse steden gebeurt het al een paar jaar: een bekende Nederlander of plaatselijk-bekende heer of vrouw van (niet-)kerkelijke huize wordt uitgenodigd om in de context van een kerkdienst een preek te houden. Graag zou ik in onze gemeente iets dergelijks willen doen.  Ik nodig u en jou uit om deel te nemen en al lerend-proberend te ontdekken hoe het is om een Bijbeltekst uit te leggen en te brengen bij de hoorder anno nu. En wie dat wil, kan geheel vrijwillig zijn of haar preek uitspreken op een zondagmorgen in onze Alexanderkerk.  Materiaal wordt door mij verzorgd; want net als bij de dominee, is een aantal hulpmiddelen onontbeerlijk. Of je nu pakweg 20 jaar bent of 88 plus, iedereen is welkom in deze groep. Minimaal aantal deelnemers: 5 personen; maximaal 10 personen.
Data: 10 januari en 14 februari 2019, 20:00 uur in een zaal van de Alexanderkerk.
De derde avond is in nader overleg met de deelnemers.  In verband met het materiaal dat ik heb te maken, graag tijdig aanmelden. ds

Wandelend in gesprek over stadsontwikkeling

De stad verandert voortdurend.  Neem de Witte de Withstraat: eerst een keurige  buurt, later verwaarloosd en onveilig en nu weer een hippe straat met galerieën en gezellige terrassen. Of Katendrecht: een klein dorpje ten zuiden van de Maas dat, ingesloten door nieuw aangelegde havens, een beruchte hoerenbuurt wordt. Vervolgens transformeren projectontwikkelaars de oude havenloodsen tot trendy woningen en ontwikkelt Katendrecht zich tot een urban village waar, bijvoorbeeld, een domineesgezin graag wil wonen.
Tijdens onze wandeling zoeken we dit soort plekken op. Wat was daar vroeger en wat zien we nu? Ontstond de verandering spontaan, of zit er een plan achter? En hoe denken wij zelf over al die veranderingen: zijn we er blij mee of niet? Aan het eind van de wandeling (of misschien al halverwege) drinken we een kopje koffie en wisselen we met elkaar van gedachten. Zaterdag 15 juni 2019 om 14.00 Vertrekpunt: wordt later bekend gemaakt.

Pelgrimstocht naar Rome - Margreet Tiel vertelt haar verhaal

Margreet Tiel, wiskundedocent en moeder van zes volwassen kinderen, heeft een grote wens: een voetreis naar Rome. Zij wandelde al eerder naar pelgrimsoorden, maar deed dat altijd in gedeelten, tijdens schoolvakanties. Graag zou zij, één keer in haar leven, op weg willen gaan en elke dag lopen tot zij in Rome aankomt. Op 1 juni 2018 is het zo ver: ze vertrekt van huis, uitgezwaaid door haar jongste dochter. Op 1 september moet zij terug zijn. Margreet komt ons in de Alexanderkerk vertellen over haar reis. Wat doet zo'n wandeltocht met je? Wie kom je tegen? Heb je wel eens een goed gesprek onderweg? Is het moeilijk of juist weldadig om dagenlang alleen te zijn? Ervaar je ook iets van God? En dan de praktische zaken: hoe vind je onderdak in toeristisch gebied, midden in de vakantietijd en hoe krijg je je schoenen gerepareerd wanneer de zolen weer eens versleten zijn? Ze zal ook foto's laten zien. En we kunnen natuurlijk vragen stellen.
Woensdagavond 12 juni, 20.00 uur in de Alexanderkerk.